advocat77rus

Categories:

В лето 6655

«В лето 6655. Иде Гюрги воевать Новгорочкой волости, и пришед взя Новый Торг и Мьсту всю взя; а ко Святославу приела Юрьи повеле ему Смоленьскую волость воевати; и шед Святослав и взя люди Голядь, верх Поротве, и так ополонишася дружина Святославля. И прислал Гюрги и рече: «Приди ко мне, брате, в Москову». Святослав же еха к нему с дитятем своим Олгом, в мале дружине, пойма с собою Володямера Святославича; Олег же еха наперед к Гюргеви, и да ему пардус. И приеха по нем отець его Святослав, и тако любезно целовастася, в день пяток, на похвалу святой Богородици, и тако быша весели. На утрий же день повеле Гюрги устрояти обед силен, и створи честь велику им, и да Святославу дары многы, с любовию, и сынови его Олгови и Володимиру Святославичю, и муже Святославле учредих, и тако отпусти и.»

Так в Ипатьевской летописи звучит первое письменное упоминание о Москве.
Встреча, о которой повествует летопись, состоялась в день «Пятка на Похвалу Богородицы», то есть в субботу 4 апреля 1147 года.
В гости к ростово-суздальскому князю Юрию Долгорукому приехал, по его приглашению, новгород-северский князь Святослав Ольгович.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your IP address will be recorded